Корисні властивості лаванди та її застосування

Лаванда — це широко відома рослина. Її неповторний аромат, краса і лікувальні властивості відомі у всьому світі. Рослину використовують у традиційній і класичній медицині. Особливо популярно лавандова олія. Його застосовують у парфюмерії, миловарінні, медицині і косметології. Застосовується лаванда для ароматизації спиртних напоїв і в кулінарії. Лавандовими квітами декорують фотокомпозиції, приміщення і використовують у ландшафтному дизайні, а деякі навіть самостійно вирощують її.

Хімічний склад

У всіх частинах рослини міститься ефірна олія лаванди, за яке воно так цінується. В сукупності, його вміст становить близько 25%. Найбільший вміст ефіру спостерігається в квітках рослини, приблизно 10-15%. Збирати її слід у період цвітіння, так як концентрація корисних речовин збільшується саме в цей час.

Відзначено, що з 1 центнера сировини отримують 1 л ефірного масла.

До складу лаванди входить понад 50 хімічних сполук. Ось деякі з них:

  • Валеріанова, урсолова і капронова кислоти;
  • Терпени і альдегіди — лавандулол, цинеол, гераніол, борнеол, цитраль і т. д.;
  • Дубильні речовини;
  • Смоли;
  • Кумарини;
  • Аміловий спирт і тд.

Корисні властивості

Завдяки проведеним дослідженням, підтвердилися лікувальні властивості лаванди. Ефірний екстракт трави володіє заспокійливим властивістю, знімає спазми і больові відчуття, сприяє загоєнню механічних пошкоджень шкірних покривів, покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, допомагає при суглобових захворюваннях, має антибактеріальну, протизапальну, очищує, жовчогінну та діуретичним ефектом.

Це рослина виділяють з-за його седативного ефекту. Трава здатна впливати на загальний психологічний стан. У фармакології, ефірний екстракт застосовують при виробництві багатьох заспокійливих засобів: Силексан, Валідол, Экстрапласт і т. д. Їх призначають при неврозах, безсонні, патологічної втоми і депресії.

Ще однією важливою властивістю фармакологи виділяють антисептичну дію. Медикаменти, до складу яких входить ефірний екстракт лаванди, рекомендують при гнійних ранах, сонячних, хімічних та термічних опіках, подразненнях, псоріазі і дерматитах, пролежнях, грибкових інфекціях шкірних покривів. До таких препаратів відносяться — Долехсамед, эпаузин, ангоци, лівіан, раліф і т. д.

Велику користь ця трава приносить жіночій половині населення. Лаванда чудово допомагає усунути менструальні болі і нервове напруження в цей період. Позбавляє від мігрені, нормалізує психічний стан, особливо, у період настання менопаузи. Завдяки антисептическому властивості, рослину використовують при гінекологічних захворюваннях і порушеннях сечовидільної системи. Ванночки і спринцювання допомагають позбутися від белей, запалень піхви, циститу, пієлонефриту, нефриту і сечокам’яної хвороби.

Цінується лаванда жінками і за її косметичні властивості. На основі ефірного екстракту рослини виробляється маса косметичних засобів. “Лавандова” косметика допомагає при акне, при догляді за жирною і проблемною шкірою. Відновлює пошкоджені й ослаблені волосся і зміцнює нігтьові пластини. Чудово бореться зі зморшками, омолоджуючи і підтягуючи шкіру.

Увагою лаванду не оминула і чоловіча частина населення. Чоловіки схильні щоденним стресам та емоційного напруження, які без праці усуває трава. Але головним, саме, для чоловіків є наявність в ній антиоксидантів, які зменшують ризик розвитку інфарктів і інсультів. Доведено, що саме чоловіче населення, починаючи з тридцятирічного віку, схильні до захворювань серцево-судинної системи. Лаванда здатна зняти напругу стінок кровоносних судин, знизити артеріальний тиск, поліпшити циркуляцію крові, вивести холестеринові бляшки.

Юнакам застосування лаванди в будь-якому вигляді не рекомендується. Вчені провели дослідження і довели, що в пубертатний період лаванда пригнічує чоловічі гормони і це може призвести до гінекомастії (збільшення молочних залоз).

Показання до застосування

Лаванда може відновити повноцінне мозковий кровообіг. Вона відновлює пошкоджені судини і налагоджує кровообіг після перенесених інсультів. Препарати на основі цієї рослини застосовуються для запобігання розвитку атеросклерозу і деменції. Подібні препарати справляють позитивний вплив на роботу серця.

Лавандосодержащие ліки виводять з організму зайву рідину, благотворно впливаючи на всю лімфатичну систему. Внаслідок цього впливу, судини розширюються, венозний кровообіг відновлюється, і струм лімфи рівномірно розподіляється по всьому організму. Це запобігає ризик розвитку інфаркту, а також захищає сердечний м’яз від перевантажень.

Призначаються медикаменти на основі лаванди при психічних розладах і емоційних перевантаженнях. Вони володіють вираженою седативною дією і ефект заспокоєння настає досить швидко.

Велика лінійка препаратів на основі ефірного екстракту випускається для лікування захворювань шкірних покривів: висипання, дерматитів, опіків, ран і саден. Антибактеріальну властивість рослини вбиває патогенну мікрофлору, усуває больові відчуття, сприяє швидкому загоєнню і відчутно зменшує візуальну видимість рубця.

Ароматерапія, ванни, відвари і настоянки застосовуються як загальнозміцнюючі імуномодулюючі засоби і як профілактика при простудних захворюваннях. При початкових симптомах грипу, ГРВІ, ГРЗ і бронхітах трава може повністю усунути захворювання. Полоскання, чаї з додаванням і інгаляції усувають запальні процеси в горлі, позбавляють від нежитю і закладеності в грудях.

Трава сприяє процесам жовчовиділення. Жовчні шляхи розширюються, стимулюється відтік жовчі і разом з ним можуть виходити камені. Рослина очищає печінку від токсинів і “поганого” холестерину.

Діуретичний, протизапальний і очищаючий ефект приносить величезну користь у боротьбі з проблемами сечовидільної системи. Особливо в цих випадках рекомендуються ванни з лавандою.

Трава володіє наступними лікувальними властивостями:

  • Діуретичну;
  • Антисептичну;
  • Седативний;
  • Протизапальний;
  • Антигельмінтний;
  • Протисудомну;
  • В’яжучий;
  • Ранозагоювальний;
  • Знеболювальне;
  • Жовчогінний.

Рослину застосовують для лікування ряду захворювань:

  • Застуди, бронхіти і астми;
  • Психічні порушення і нервові розлади;
  • Гельмінтози;
  • Атонія ШЛУНКОВО-кишкового тракту, метеоризм, ентерит, інфекції ШКТ;
  • Лихоманки;
  • Цистит, аменорея, лейкорея, запалення піхви;
  • Скрофулезе;
  • Спазми;
  • Проблеми з суглобами;
  • Туберкульоз;
  • Коклюш;
  • Підвищений артеріальний тиск і т. д.

У класичній медицині використовують лавандова олія для заліковування гнійних ран і виразок. Воно здатне припиняти швидкість розвитку гангрени. Маслом лаванди натирають місця забитих місць, розтягнень і при невралгіях. Воно усуває запалення і біль у суглобах. Допомагає розсмоктуватися гематом і синців.

Способи застосування

Крім офіційних препаратів, лаванду використовують народні цілителі багато сотень років. За цей час вона знайшла безліч лікарських форм. Кожна з них призначена для певних захворювань.

Лавандою, шишками хмелю і травою меліси або м’яти в рівному співвідношенні набивають подушки. Такі подушки нормалізують якість сну, усувають втому і знімають нервову напругу. Испаряемые масла цих рослин сприяють очищенню носоглотки і дихальних шляхів.

Лавандова воду застосовують при запаленні повік і усунення вугрової висипки у якості антибактеріального засобу. Для того щоб приготувати таку воду необхідно на 1 л розведеної горілки, доведеної до 32%, додати 60 г свіжих квітів лаванди. Настояти 30 днів і профільтрувати.

Спиртова настоянка на лаванді — це розчин ефірної олії лаванди на 40% спирті. Вона продається в аптеках і її легко приготувати в домашніх умовах, змішуючи спирт або горілку з 1% ефіру від загального обсягу. Ця лікарська форма застосовується для розтирань і дезінфекції.

Настій рекомендується при порушеннях сну, мігрені, нервовому напруженні, стресах, неврастенії, істерії, серцевих неврозах і ін. Готують його так: 2 ст. л. квіток лаванди запарити 0,5 л окропу. Наполягати 2 години. Приймати до 3 разів на добу по 50-100 мл

Настій на олії використовують для розтирань в якості мазі і для компресів. Часто застосовується при проблемах з суглобами і при псоріазі. Для приготування кошти беруть рослинне масло і квітки лаванди в пропорції 5:1. Наполягають півтора місяця і проціджують.

Чай п’ють практично при всіх захворюваннях. Помітно покращує травлення, заспокоює і зміцнює імунітет. Можна заварювати лаванду і в комплексі з іншими травами. Вона добре поєднується зі звіробоєм і пустирником. За класичним рецептом слід заварити 2 ч. л. квіток лаванди на 250 мл окропу. Настояти 15 хвилин, процідити і пити.

Ефірне масло — найвідоміша і популярна форма. Їй активно користуються практично при кожному захворюванні, при якому може допомогти лаванда. Його капають в напої, їм розтираються, додають у ванни, в косметичні засоби і т. д.

Лікувальні ванни застосовують при гінекологічних захворюваннях, захворюваннях сечовидільної системи, при підвищеному АТ, при нервових розладах і проблеми з суглобами і т. д. Для ванн готують відвар: в 1 л води додати 50 гр квіток лаванди і нагріти до закипання. Настоювати 15 хвилин і профільтрувати. Відвар влити у ванну.

Сироп з лаванди використовується при простудних захворюваннях, для зміцнення імунітету, при неврозах, мігрені, порушення серцевого ритму, порушення функцій ШКТ. Для приготування беруть 200 гр квітів або верхівок лаванди, заливають 0,5 л окропу і настоюють добу. Настій проціджують, додають ще 200 гр сировини і кип’ятять. Потрібно настояти ще добу і процідити. В отриманий настій додають 0,5 кг цукру і кип’ятять до стану густого сиропу. Зберігають у холодильнику. Вживають по 1 ч. л. тричі на день за 20 хвилин до їжі.

Ефірне масло

Масло лаванди частіше застосовують зовнішньо для лікування та догляду за шкірою обличчя, волоссям, нігтями. Його застосовують у вигляді мазей, масок, спреїв, розтирань, компресів. Допомагає при шкірних захворюваннях: акне, алергічні висипки, рани і садна, шкірний свербіж і лущення. Воно знімає запалення, витягує гній, знезаражує, прискорює регенерацію шкірних покривів. Зазвичай, його втирають в уражені місця.

Ефірна олія застосовується для зняття стресу, нервової напруги і безсоння. У цьому випадку варто нанести кілька крапель на зап’ястя або на край подушки. Його аромат діє заспокійливо на нервову систему і здатний усунути головні болі.

Компреси, масаж і ванни з маслом діють як знеболююче. Такі засоби доречні практично при будь-яких видах болю. Допомагає і при м’язовій невралигии, при ревматизмі, розтягненні зв’язок, при артритах і полиартиритах і т. д. Ефір володіє і діуретичним ефектом, тому його рекомендують нефрологи при порушеннях сечовидільної системи. Воно здатне зняти запалення сечового міхура і нирок. Знімає больові відчуття при циститі.

Інгаляції з лавандовим маслом і розтирання застосовуються при застудних захворюваннях. Можна дихати над парою з додаванням кількох крапель масла, або втирати в гайморові і лобові пазухи, груди і спину. Вона розріджує мокроту і усуває закладеність, а також, дезінфікує.

Покращує кровообіг, знижує тиск і нормалізує серцевий ритм. Крім того, сприяє рівномірному розподілу лімфи по всьому організму і запобігає ризик розвитку інфарктів і інсультів, перешкоджаючи закупорці судин. Для таких цілей також можна дихати над парою з лавандою, втирати в область серця і приймати ванни.

Інсектицидні та антигельмінтні властивості масла були відзначені ще кілька століть тому. Ванни, мило і шампуні з його додаванням активно застосовуються при боротьбі з педикульозом. При гельмінтозі п’ють чай з масляним екстрактом і для поліпшення травлення. Воно позбавляє від болю і кольок. Підсилює вироблення жовчі і шлункового соку. Допомагає при нудоті і проносі.

Косметологи відзначають, що лавандова олія, завдяки антисептическому протигрибковій властивості, незамінне при створенні косметичних засобів. Вони допомагають при в’янучої і проблемної шкіри, усувають запалення і володіють заспокійливим ефектом. Шампуні активно використовуються при лікуванні аутоімунного облисіння, для догляду за ламкими і ослабленим волоссям. Позбавляють від себореї і грибкових уражень нігтьових пластин. Ефірний екстракт зазвичай додають в косметику або ж просто застосовують у чистому вигляді.

Домашнє масло

Приготувати лавандова ефірна олія можна в домашніх умовах. Воно збереже всі свої корисні властивості, але буде менш концентрованим, ніж промислове. Це масло, як і покупне, можна застосовувати для лікування косметичних процедур і в кулінарії, тільки трохи збільшити рекомендовану дозу.

Для приготування домашнього ефірного масла необхідно:

  1. Зібрати верхівки гілок лаванди або купіть суху сировину;
  2. Сегментувати на 10-15 см частині (використовуються тільки молоді пагони з квітками);
  3. Свежесобранную лаванду необхідно висушити, зв’язавши її в букет і підвісивши в теплому, сухому місці на два тижні (на сонці висихає швидше, але частина ефіру руйнується);
  4. Суху сировину слід подрібнити і скласти в чисту суху банку;
  5. Залити рафінованою олією (без запаху), щоб вона повністю покрила сировину з відступом від краю банки на 2 см;
  6. Залишити на сонці настоюватися від тижня до місяця (чим довше, тим буде більш насичений запах);
  7. Можна скористатися більш швидким способом — нагріванням на водяній бані. Нагрівають від 2 до 5 годин, підтримуючи постійну температуру між 38–49ºC (якщо перегріти, то всі корисні властивості зникнуть і зіпсується аромат);
  8. Масло необхідно процідити. Якщо потрібна більш насичений запах, то отриманими лавандовим маслом заливають нову партію сировини і т. д.;
  9. Для більш тривалого строку зберігання в домашнє лавандове масло додають вітамін Е і зберігати слід тільки в темному місці в темній тарі.

Чай і настій

Настій і чай рекомендується пити при неврозах, депресіях, серцевих кольках, для поліпшення сну, для зміцнення імунної системи і при застудах. Допомагають зняти м’язові спазми, аменорею, розлади шлунку і нудоту. Крім “класичного рецепту”, існує багато різних рецептів приготування чаю і настою.

Рецепт чаю з лаванди для лікування катаракти:

  1. 0,5 ч. л., попередньо обсмажених до золотистого відтінку, насіння фенхелю;
  2. 0,5 сухої лаванди;
  3. Залити 750 мл окропу;
  4. Настоювати 5-10 хв і пити.

Настій для місцевого застосування готують наступним чином: 5 ст. л. сушених квіток на 250 мл Компресами, змоченими в настої, дезінфікують рани і виразки на шкірі.

Лавандова молоко від застуди:

  1. 0,5 л молока;
  2. 1 ст. л. сухої лаванди;
  3. Тримати на водяній бані 5 хв;
  4. Профільтрувати і остудити;
  5. Додати 2 ч. л. меду і пити.

Спиртова настоянка

Настоянка на спирту має також безліч рецептів приготування і призначень. Вона добре допомагає при зовнішньому застосуванні від укусів комах. На 70% спирті — це потужний антидепресант при менопаузі, усуває біль при менструації і відмінно знімає головні болі. Для розтирань використовують 40% спирт. Добре бореться з м’язовими і суглобовими болями. Застосовується як консервант для домашньої косметики.

  • Можна приготувати смачний напій на горілці з лавандою:
  • Квіти лаванди 12 грам;
  • Кориця і гвоздика на 2,5 грама;
  • 1 літр горілки;
  • Все змішати, настояти 5-7 днів і процідити.

Застосування в косметології

У косметології ефірне масло лаванди застосовують як самостійний засіб, і в складі косметичних засобів. Чудово підходить для догляду за проблемною, жирною і комбінованою шкірою. Зміцнює пошкоджені й ослаблені волосся і нігті.

Косметика з лавандою здатна:

  • Загоювати і дезінфікувати пошкоджені шкірні покриви;
  • Допомагати розсмоктуванню рубців;
  • Тонізувати і заспокоювати дерму;
  • Усувати вугровий висип, регулюючи роботу сальних залоз і перешкоджаючи закупорці пір;
  • Пом’якшувати і вітамінізувати дерму;
  • Матувати шкіру і розгладжує зморшки;
  • Усувати себорею і зміцнювати волосся.

Протипоказання і шкоду

Будь-лікарська рослина має протипоказання до застосування. Лаванда також має ряд протипоказань. Її не можна вживати в наступних випадках:

  • У перинатальний період, провокує скорочення матки;
  • Після аборту, так як може викликати маткова кровотеча;
  • При алергіях різної етіології;
  • При гіпотонії;
  • При анемії;
  • Юнакам в пубертатний період, може викликати зростання молочних залоз;

Дітям до 3-х років рослина протипоказано. Батьки повинні бути обережні при виборі косметичних засобів для малюка. В складі не повинно бути лаванди щоб уникнути алергічних реакцій.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: